Histamin İntoleransı

Histamin intoleransı yani histaminin sindirilmemesi aslında toplumumuzda yaygın olarak görülmesine rağmen pek çok kişi tarafından fark edilemiyor. Hal böyle olunca siz değerli okuyucularıma histaminin ne işe yaradığından, histamin intoleransı olan bireylerin neleri güvenle tüketip neleri tüketmemesi gerektiğinden hızlıca bahsetmek istiyorum. 

Histamin protein içeren besinlerde biyolojik aktif özellikler gösteren bir moleküldür. Bağışıklık sistemimizin temel yapı taşlarından olan bu molekül, vücudumuz dışarıdan bir virüse ya da bakteri saldırısıyla karşı karşıya kalan bağışıklık sistemimizi harekete geçirir. Histamin içeren besinler tüketildikten sonra bağırsaklarda DAO adı verilen bir enzim tarafından yıkılır. Eğer DAO enzim düzeyiniz düşükse ya da almanız gereken miktardan fazla histamin aldıysanız işler rayından çıkmış demektir. DAO aktivitesinin yetersizliği ve bunun sonucunda oluşan histamin fazlalığına bağlı olarak bozulmuş histamin düzeyi, alerjik reaksiyonu taklit eden birçok sayıda belirtiye neden olabilir. Bu belirtiler hapşırma, göz sulanması, boğaz akıntısı, cilt kızarıkları, kaşıntı ya da sebebi bilinmeyen baş ağrıları olabilir... 

Peki ne yapacağız?  
Histamin yönüyle zengin besinleri beslenme rutinimizden bir süre çıkarıp yerine tüketilmesinde sakınca olmayan besinleri dahil edeceğiz. 
Histamin içeriği yönüyle zengin olması sebebiyle intolerans durumunda uzak durulması gereken besinlere bir bakalım. Yasaklı besinler listesi oldukça kalabalık... 
-İşlenmiş etler; salam, sucuk, pastırma, sosis  
-Tütsülenmiş ürünler; tütsülenmiş suşi, tütsülenmiş balık 
-Kurutulmuş meyveler; incir, erik, kayısı, pestil 
-Turşu ve kefir gibi fermente gıdalar 
-Sebzeler; avokado, domates, patlıcan, mantar 
-Kuruyemişler; ceviz, fındık, kaju gibi 
-Bazı baharatlar; karanfil, tarçın, acı pul biber
-Eskitilmiş peynirler; özellikle parmesan 
-Çikolata; vücudumuzda histamin salgısını arttırır.  
-Portakal greyfurt gibi bazı turunçgillerden uzak durmalısınız. Direkt histamin seviyesini etkilemezken depolanmış histamini tetikleme özelliği bulunur. 
-Tüm alkoller histamin intoleransı olan bireyler için risk faktörü oluşturabilir çünkü alkol vücudumuzda DAO enzim seviyelerini azaltır. 

Peki neleri güvenle tüketebiliriz diye soracak olursanız uygun olan besinleri şu şekilde sıralayabilirim:
-Elma, marul, brokoli
-Yumurta 
-Taze yakalanmış balıklar 
-Bitki çayları 
-Taze meyveler ve sebzeler 
-Yeşil çay; Özellikle histamin intoleransının kötü bir yan etkisi olan kaşıntı ve dökülmeyi azaltan en önemli içecek yeşil çaydır. Kaşıntılı gözleri de rahatlatma etkisi vardır. 
Sizlere tavsiyem şudur ki histamin intoleransına sahip olduğunuzu düşünüyorsanız bu konuyla alakalı bir beslenme uzmanından mutlaka yardım almalısınız. 

Sağlıklı günler dilerim.