Kurban Bayramı'nda Beslenme Önerileri

Değerli okuyucularım bizleri sevdiklerimizle bir araya getiren bayramlardan Kurban Bayramı’na sayılı günler kala bu özel günlerde nasıl beslenmemiz gerektiğine, nelere dikkat etmemiz gerektiğine değinmek istiyorum. Bayram denince hepimizin aklına hiç şüphesiz geniş ve uzun sohbetleri olan sofralar, o sofrayı dolduran birbirinden lezzetli yemekler ve tatlılar geliyor. Kurban Bayramı’nda sofraların vazgeçilmezi olan etin, kavurmanın yanı sıra tatlının tüketimi de bir hayli artmakta. Peki bu Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeliyiz gelin tüm detaylarıyla konuşalım.
Söz konusu bayram Kurban olunca ilk konu başlığımız elbette et!

Kırmızı et insanlar tarafından uzun yıllardır tüketilen bir protein kaynağıdır. Sağlıklı beslenme açısından önemli bir rol oynayan kırmızı et ancak doğru tüketim şekilleriyle sağlıklı bir beslenme modeline katkı sağlayabilir.
Kırmızı et yüksek miktarda protein, demir, çinko, B vitaminleri ve diğer temel besin ögelerini içerir. Bu besin ögeleri vücuttaki kasların ve kemiklerin sağlıklı bir şekilde gelişmesi ve metabolizmanın doğru çalışması için önemlidir. Unutulmamalıdır ki kırmızı et aynı zamanda yüksek miktarda doymuş yağ, kolesterol ve sodyum içerir. Bu nedenle doğru miktarda tüketilmesi çok elzemdir. Önerilen günlük kırmızı et tüketimi ortalama bir yetişkin için yaklaşık 100-120 gram arasındadır. Aşırı kırmızı et tüketimi kalp hastalığı, kanser ve diyabet gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği bilinmektedir.

Birçoğumuz bayram sabahına kavurma yemekle başlayacak ardından akabindeki 3 gün boyunca en az 1 öğün et tüketmeye devam edecek. Mangallar, yahniler, ciğerler… Yörelere göre çeşitli et yemekleri süsleyecek sofraları. Bu noktada aman dikkat! Özellikle değinmek istediklerim var. Öncelikle bayram sabahı kurban kesildikten hemen sonra etini yememekte fayda var. Zira yendiğinde sindirim problemi ve pişirme zorluğu yaşamamız çok muhtemel. Mümkünse kurban kesildikten sonra etini dinlendirmek için 1 gün beklemeliyiz. Et tüketimi yanında yoğurt veya kefir veya ayran tüketimi çok çok kıymetli.

Pişirme Yöntemleri Bizim İçin Çok Değerli…
Eti hazırladık sırada pişirmek var. Kavurma, kızartma ve mangalda yakın ateşte pişirme gibi yöntemlerden mümkün mertebe uzak durulmalı. Mangalda ateşe yakın pişirilen ve kömürleşen et kanserojen etki yaratabilmekte. Eğer eti mangalda pişireceksek ateşe yakın olmamasına dikkat etmeliyiz. En az 15 cm mesafe şart!
Kavurma, kızartma gibi yöntemler dedik. Bu pişirme yöntemlerinin yalnızca bayramda değil, günlük hayatımızda da kesinlikle kullanılmaması gerekmekte zira yüksek ısıya maruz kalan yağın yapısını değiştirerek kanserojen etkiye sebep olabilir. Ayrıca hali hazırda kendinden yağlı olan ete fazladan yağ eklenmesi kalori alımının artıracaktır. Etleri mümkün olduğunca ızgara, fırınlama ve haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri ile pişirmeliyiz.

Gelelim Kurban Etini Saklama Koşullarına…
Kesilen kurban etini buzdolabında en fazla 3 gün, buzlukta en fazla 7 gün, derin dondurucuda ise en fazla 3 ay saklamalı, mümkünse taze iken tüketmeye özen göstermeliyiz. Bir diğer önem arz eden konu buzlukta sakladığımız etin çözünmesi. Genelde yapılan en büyük hatalardan biri eti buzluktan çıkardıktan sonra oda sıcaklığında kendiliğinden çözünmesini beklemek veya kaloriferin üzerine koymak oluyor. Bu şekilde eti çözdürmek bakteri üremesine sebep olabilir. Eğer eti sağlıklı şekilde çözdürmek istiyorsak mikrodalgada veya buzdolabının alt raflarına indirerek çözdürmek doğru olur. Ayrıca çözdürülen etler kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.

Bayramın Vazgeçilmezi Olan Tatlılara da Değinelim…
Bayram ziyaretlerinde aile büyüklerinin elinden ev yapımı baklavalar, hamur işleri, şerbetli tatlılar bizleri bekliyor olabilir ancak tatlı tüketiminin aşırısı da sağlık açısından tehlike arz edebilir. Eğer tatlı tüketmek istersek tercihimizi hem kalorisi daha düşük hem de daha masum olan sütlü tatlılardan yana kullanmak daha doğru olacaktır. Özellikle diyabet gibi kronik rahatsızlığımız var ise veyahut zayıflama döneminde isek tatlı porsiyonuna dikkat etmek ve ikram edilen çikolatalara, şekerlemelere de hayır diyebilmek oldukça önemli. Bir de kendinize sağlıklı bir tatlı hazırlamak isterseniz size 2 tarif önerisinde bulunmak isterim.

HURMALI LEZZET 

Malzemeler:
- 100 gr hurma
- 100 gr badem unu
- 1 yemek kaşığı hafif tepeleme kakao
- 1-2 tatlı kaşığı bal ( isteğe bağlı )

Hazırlanışı: Hurmaları güzelce yıkayıp çekirdeklerini ayıklayıp blenderdan geçiriyoruz. Tüm malzemeyi karıştırma kabına alıp güzelce yoğuruyoruz. Karışımı streç  film içerisine alıp bar şekli veriyoruz. Buzlukta yarım saate yakın bekletip çıkarttıktan sonra istediğimiz boyutlarda kesiyoruz. Üzerine toz badem serpiştirip servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

FİT PUDİNG 

Malzemeler:
- 1 adet orta boy olgun avokado
- 2 adet orta boy olgun muz
- 2-3 yemek kaşığı ham kakao
- 2 yemek kaşığı bal

Hazırlanışı: Avokado ve muzu püre yapıp tüm malzemeleri karıştırıyoruz. İşte bu kadar kolay! 

İyi bayramlar dilerim...