Pazardan aldım bir tane eve geldim bin tane? Evet, ben de yazıma nar deyince akla gelen bu bilmeceyle başlamak istedim…
Gelin, bugün ayıklaması zor da olsa yemesi çok keyifli, taneleri kadar faydaları da saymakla bitmeyecek nar hakkında konuşalım.
Öncelikle besin değerlerine bakacak olursak nar yüksek miktarda lif içerir. Lif içeriğinin yanı sıra C vitamini ve folat, potasyum, fosfor, magnezyum ve demir gibi sağlığımıza faydalı vitamin ve mineralleri de içerisinde barındırmakta. Ayrıca her ne kadar atlanılsada nar, hatrı sayılır miktarda kalsiyum içerir.
Aşağıda bir ortalama (282 gram) nar meyvesindeki besin değerleri yer almaktadır:
• Yaklaşık 234 kcal
• Yaklaşık 4.7 gram protein
• Yaklaşık 3,3 gram yağ
• Yaklaşık 52 gram karbonhidrat
• Yaklaşık 38,6 gram şeker
• Yaklaşık 11,3 gram lif içermektedir.
Gelelim faydalarına!
1. Kırmızı-mor meyvelerin çoğu gibi antioksidanlar açısından zengindir.
Antioksidanlar, hücreleri serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korumaya yardımcı olur. Nar, bu hasara karşı koruma sağlayan antioksidanlar ve polifenolik bileşikler açısından zengindir.
Bu noktada çokta güzel bir çalışmadan bahsetmek istiyorum sizlere: Nar özünün, yüksek antioksidan içeriğiyle böbrek taşlarının oluşumunu azaltmaya yardımcı olabileceği gösterilmiştir.
2. Enflamasyondan vücudu uzak tutmaya yardımcı olur.
Enflamasyon ele alınmadığında kalp hastalığı, tip 2 diyabet, kanser ve Alzheimer hastalığı gibi birçok kronik duruma katkıda bulunabilir. Nar yemek, artan kronik hastalık riski ile ilişkili kronik iltihabı önlemeye yardımcı olabilir.
3. Muhteşem bir özellik! Nar antikanser özelliğe sahiptir.
Bazı çalışmalar, nar meyvesi, meyve suyu ve yağındaki bileşiklerin kanser hücrelerinin vücutta yayılmalarını yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Akciğer, meme, prostat, deri ve kolon kanserlerinde anti-tümör etkisi olabileceğine değinilmiştir.
4. Kalp sağlığı için faydalı polifenollerden zengindir.
Çalışmalar, nar özünün arterlerdeki oksidatif stresi ve iltihabı azaltabileceğini, kan basıncını düşürebileceğini ve arterlerde kalp krizi ve felçlere yol açabilecek ateroskleroz - plak oluşumu ile mücadeleye yardımcı olabileceğini bulmuştur.
5. Antimikrobiyal özelliğe sahiptir.
Nar, potansiyel olarak zararlı bakteri, mantar ve mayalarla, özellikle ağızda ağız kokusuna ve diş çürümesine neden olabilen mikroplarla savaşmaya yardımcı olan bileşikler içerir.
6. Egzersiz dayanıklılığını artırabilir.
Narlardaki polifenoller, fiziksel aktivite süresini uzatır. Egzersiz dayanıklılığı üzerinde etkilidir.
Diğer araştırmalar, nar takviyelerinin hem egzersiz dayanıklılığını hem de kas iyileşmesini iyileştirme potansiyeline sahip olduğunu bulmuştur.
7. Beyin sağlığını korur.
Narlar, antioksidan görevi gören ve vücuttaki iltihabı azaltan ellagitannin adı verilen bileşikler içerir.
Bu bileşikler oksidatif hasarı azaltarak ve beyin hücrelerini korur ve Alzheimer, Parkinson gibi sinir sistemi hastalıklarına karşı korunmaya yardımcı olur.
8. Sindirim sistemi sağlığını destekler.
Nar yüksek lif içeriğiyle Bifidobacterium ve Lactobacillus dahil olmak üzere yararlı bağırsak bakterilerinin seviyelerini artırarak bağırsak florasını destekler; kabızlık, hemoroid, kolon kanseri, gastroözofa gibi bazı sindirim sorunlarına karşı koruma sağlar.
“Daha ne olsun?” dediğinizi duyar gibiyim.
Özetle, rengi tadı birbirinden özel ve eşsiz özellikleri ile nar smoothilerin, yoğurtla yapılacak karışımların ve salataların baş tacı olarak kalmaya devam edecek sanırım :)
Sağlıklı günler dilerim.