Sizlere bu yazımda kış aylarının vazgeçilmezlerinden soyulması ve tüketimi oldukça kolay, kendisi küçük ancak marifeti büyük olan bir meyveden bahsetmek istiyorum. Evet, mandalina olduğunu tahmin etmek elbette zor olmayacaktır. Kış aylarında çoğumuzun sofralarda yer verdiği, tüketimi ve saklanması kolay olduğundan çocukların beslenme çantalarına rahatlıkla ekleyebildiğimiz, göz alıcı sarı, turuncu veya yeşil renkleriyle hem bağışıklığımızı kuvvetlendirmeye yardımcı hem de lif içeriğiyle tok tutucu olan mandalina...
Turuncu – kırmızı – sarı kış meyvelerinin neredeyse tamamının C vitamini içeriğinden dolayı bağışıklığımız üzerinde olumlu etkili olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Şimdi mandalinayı mercek altına alarak hem içeriği hem de sağlığımız için faydalarını detaylıca inceleyelim.
Öncelikle besin değerlerine bakacak olursak mandalinanın önemli oranda C vitamini içeriğine sahip olduğunu söyleyebilirim. Sadece C vitamininden zengin değil elbette. A vitamini, B vitaminleri, potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum ve demir gibi sağlığımıza faydalı vitamin ve mineralleri de içerisinde barındırmakta. Ayrıca zengin bir bakır kaynağı olmasa da çoğu meyveden daha fazla bakır içerdiğini hatırlatmak isterim.
Bir orta boy (88 gram) mandalina yaklaşık 47 kalori olup,
•yaklaşık 12 gram karbonhidrat
• yaklaşık 0,7 gram protein
• yaklaşık 0,3 gram yağ
• yaklaşık 2 gram lif içermektedir.
Gelelim faydalarına…
1- Antioksidanlar açısından zengin bir besindir.
Mandalina, flavonoidler gibi sağlığı iyileştiren bitki bileşikleri bakımından zengin olarak kabul edilmektedir. Flavonoidler, vücudumuzu oksidasyona yol açabilecek bir serbest radikal dengesizliğine karşı savunmaya yardımcı olan antioksidanlardır.
Flavonoidlerin kansere karşı korunmaya yardımcı olmasının bir başka yolu da kanser büyümesini destekleyen genleri baskılamak ve kansere neden olan bileşikleri etkisiz hale getirmektir.
2- Yüksek C vitamini kaynağıdır.
Cilt sağlığı, yara iyileşmesi ve uygun bağışıklık fonksiyonu için önemli olan C vitamini açısından oldukça zengin bir kaynaktır.
C vitamini aynı zamanda demir emilimini artırdığından dolayı özellikle yumurta ile tüketiminde yumurtadan alınan demirin, vücut tarafından daha fazla emiliminin gerçekleştiği ise çalışmalarca desteklenmektedir. Ancak özellikle kahvaltı öğününde yumurta ve C vitamini kaynağı besinleri bir arada tüketirken yanında siyah çay gibi emilimi azaltan içecekleri bulundurmamak, araya yaklaşık 45 dakika koymak maksimum fayda açısından kıymetli olacaktır.
3- Bağırsak sağlığını korur.
Mandalina da dahil olmak üzere turunçgiller özellikle çözünür lif bakımından zengindir. Çözünür lif, sindirim sisteminizde bir jel oluşturmakta ve bağırsak hareketlerini kolaylaştırmaktadır. Mandalina, günlük lif ihtiyacın %8'ini karşılamaktadır. Lif, sindirime yardımcı olan ve diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik durumlar riskini azaltmaya yardımcı olabilecek faydalı bağırsak bakterileri besleyerek bağırsak sağlığını korumaya yardımcıdır.
Lif içeriğinden bahsetmişken, tokluk süremizi arttıracağı ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu olduğunu da eklemek isterim. Ayrıca glisemik indeksinin (30) çok yüksek olmamasından ötürü şeker problemi olan bireyler de kontrollü olarak tüketebilirler.
Özetleyecek olursak,
Temiz ve besleyici içeriği, yüksek olmayan kalorisi ile mandalinayı hem kilo kontrolünde hem de bağışıklığı kuvvetlendirme odaklı beslenme programlarında porsiyon kontrolü yaparak kullanabiliriz. Burada porsiyon kontrolünün özellikle altını çizmek istiyorum zira kendisi avuç içine sığacak masum küçüklükte olduğundan bir oturuşta 1 porsiyonu (2 adet orta büyüklükte) aşacak kadar tüketmek oldukça mümkün. Ayrıca hasta olduğumuzda C vitamini içeriğinden dolayı bağışıklığı kuvvetlendirmek adına bir oturuşta 1 poşet mandalina tüketmenin faydadan fazla zararı olacağını da hatırlatmakta fayda var. Doğru besinler ve doğru bir beslenme planı ile hastalıklara karşı bağışıklığımızı kuvvetli tutarak kalkan oluşturduğumuz, sağlıklı bir kış geçirmeniz dileğimle..
Sağlıklı günler dilerim...