Özellikle kadınların ve kilo vermek isteyen bireylerin dilinden düşmeyen problemi ödemi aramızda duymayan yoktur. Aslında kulağa çözümü çok basit gibi görünse de sıkça ödem tutan ve ödem atmakta zorlanan bireyler için hiç de kolay değildir ödem problemi.
Peki, baştan alalım.
Nedir Bu Ödem?
Aslında ödem dediğimiz şey vücut dokularında fazla sıvı birikimiyle oluşan şişlik ile kendisini belli eden dolaşım problemidir. Bu sıvılar birçok nedene bağlı olarak oluşabilmektedir. Ödemli bölgeye parmakla bastırıldığında içeriye doğru çökmektedir. Belirtilerini ise yüz, eller, bilekler, ayaklarda şişlik olarak sıralayabiliriz. Eğer yüzükler parmaklarımıza dar geliyor, göz kapaklarımız şiş uyanıyor, çorap giydiğimizde ayak bileklerimizde lastik izi kalıyor ve tartıda beklenmeyen kilolar görüyorsak vücudumuzda ödem olduğunu anlayabiliriz.
'Ödem neden oluşur?' sorusuna ise birden fazla cevap verebilirim.
Öncelikle yanlış beslenme ödeme sebep olabilir. Aşırı tuz ve şeker tüketimi, yetersiz su ve sıvı tüketimi, aşırı karbonhidrat tüketimi, paketli gıda tüketimi, aşırı alkol ve kafein alımı ile vücudumuzda ödem oluşabilir.
Beslenme dışında mevsim değişikliklerinde, fazla kilo alımı söz konusu olduğunda, hareketsizlik sonucunda ve kadınlarda adet dönemlerinde vücut kolayca ödem tutabilir. Aslında bu sebeplere bağlı ödemi atmak çok zor değildir ancak ciddi alerjik reaksiyonlarda, böbrek, karaciğer ve kalp-damar hastalıklarında da vücudumuzda ödem oluşabilir ve bu durumlarda beslenme tedavisi ile birlikte bir hekime danışmak gerekebilir.
Vücudumuzda ödem olduğunu saptadık, peki ödemlerimizden kurtulmak için neler yapabiliriz?
Öncelikle beslenmemizi gözden geçirerek işe başlayabiliriz. Yeterli ve dengeli beslenmek her şeyde olduğu gibi burada da kilit noktası. Karbonhidratlara özellikle basit karbonhidrat alımına dikkat etmeliyiz. Basit karbonhidrat demişken aşırı şeker tüketimi, bunun yanında hazır paketli gıda tüketiminden mümkün mertebe uzak durmalıyız. Lif içeriği yüksek, kompleks karbonhidratlar, özellikle mevsiminde taze sebze ve meyve tüketimini tercih etmeliyiz. Lif içeriği yüksek besinler kan dolaşımını hızlandırarak vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olacak, aynı zamanda daha uzun süre tok kalmamızı sağlayacaktır.
Yine tuz tüketimini sınırlandırmak hatta mümkünse bir süreliğine hiç tüketmemek vücuttaki ödemi atmak için faydalı olacaktır.
Bazı besinler özellikle ödem atımına yardımcı olmaktadır. Antioksidan kapasitesi yüksek yaban mersini, çilek gibi meyveler, ödem probleminde olmazsa olmazımız ananas ve maydanoz gibi besinleri beslenmemize dahil edebiliriz.
Yeteri kadar su ve sıvı tüketimi de olmazsa olmazlarımızdan. Muhakkak yeteri kadar sıvı tükettiğimizden emin olmalıyız.
Aşırı alkol tüketiminden ve kafein içeriği yüksek özellikle kahve ve siyah çay gibi içeceklerden de bir süre uzak durmalıyız. Bu içecekler yerine yeşil çay, beyaz çay, kiraz sapı gibi bitki çaylarını dahil edebiliriz tabi sağlık durumumuzu göz önünde bulundurarak. Zira bazı kronik rahatsızlıklarda bitki çaylarının tüketimini sınırlandırmak veyahut hiç tüketmemek gerekebilir. Bu durumda kendi kendimize karar vermeden bir uzman eşliğinde ilerlemek mantıklı olacaktır.
Beslenme dışında mümkün olduğunca stresten uzak durmalı ve uykumuzu düzenli hale getirmeye çalışmalıyız. Uyku süresinin uzaması veya yetersiz olması ve kalitesiz bir uyku da (yani kesik kesik ve düzensiz saatlerde) ödem tutulumuna sebep olabilir.
Bu blog yazımda sizlerle ödemin ne olduğundan, nasıl oluştuğundan ve neler yapabileceğimizden bahsettik.
Sağlıklı günler dilerim...