Tarihi yaklaşık 5.000 yıl öncesine Azteklere dayanan, gluten içermemesi ve yüksek protein içeriği ile tüm dünyada adını duyuran, son yıllarda beslenme dünyasında da sıkça ismini duyduğumuz tahıllardandır Amarant.
Horozibiği olarak da bilinen ve 60’dan fazla türü mevcut olan bu bitkinin yaprakları yenebilir, çiçekleri süs bitkisi olarak kullanılabilir ve tohumları tahıl olarak tüketilebilmektedir.
Besin Değeri
100 g amarat 65 g karbonhidrat, 13 g protein, 7 g yağ içermekte ve 371 kalori içermektedir.
Besin İçeriği
Protein, lif, flavonoidler, C ve K vitamini, folik asit, kalsiyum ve potasyum yönünden zengindir. Ayrıca tohumları omega 3 ve omega 6 yağ asitleri gibi çoklu doymamış yağ asitlerini de içermektedir.
Peki Meyvesinin Faydaları Nelerdir?
Protein yönünden zengin olmakla birlikte diğer tahıllardan farklı olarak elzem aminoasitlerden ‘lizin’ içerir. Bu içeriği sayesinde bazı tahıllara göre daha kaliteli bir protein kaynağıdır.
Bol miktarda flavonoid içeren amarant, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
Lif bakımından zengindir. Bu sayede bağırsakları çalıştırır, kabızlığın önlenmesine fayda sağlar. Kolesterolü ve tansiyonu dengelemeye de yardımcıdır.
Kalsiyum, sodyum, potasyum gibi mineralleri bulundurur. Bu sayede kemik ve diş sağlığını olumlu etkiler.
Doğurganlık çağındaki kadınlar için önemli olan folatın iyi kaynaklarındandır. Gebelikte düşük riskinin azalmasına, bebekte oluşabilecek defekt ve zihinsel problemlerin önüne geçmeye fayda sağlar.
Hatırlatmakta Fayda Var!
Amarant’ın okzalat içeriği yüksektir, böbrek taşı yada safra taşı olan bireylerin tüketirken dikkatli olmasında fayda var.
Gluten intoleransı veya çölyak hastası olan bireyler ise gönül rahatlığıyla gluten içermediğinden amarantı diyetlerinde kulanabilirler.
Amarantın tohumları haşlanarak salatalara ve yemeklere karıştırabilir, un haline getirilmiş tohumları ise zenginleştirmek amaçlı hamur işlerinde kullanılabilir.
Amarantın faydalarını duyduktan sonra beslenmenize eklemek istediğinizi hissediyorum.
Sağlıklı günler dilerim…