Üreticilerin, kendi ürünlerinin tercih edilmesi için yoğun bir rekabet içinde olduklarına her gün şahit oluyoruz. Bu yazımda ise oluşan rekabet sebebiyle besin satın alırken karşınıza çıkabilecek, yanlış tercih yaptırabilecek bazı durumlardan bahsetmek istiyorum.
‘’Doğal’’ Her Zaman Doğal Mıdır?
Oldukça dikkat çekici olup; kulağa masum gelse de FDA tarafından henüz ‘’doğal’’ terimi için bir tanım oluşturulmuş değil. Bununla birlikte besinin ‘’sağlıklı’’ olduğunu gösteren yanıltıcı ambalajlar, sloganlar, haberler ve reklamlar sağlıklı seçeneğin hangisi olduğunu bilmeyi daha da zorlaştırmakta. Bu durum ‘’vitamin ile zenginleştirilmiş’’ , ‘’gerçek meyve içerikli’’, ‘’şeker ilavesiz’’ vb terimleri için de geçerliliğini sürdürmektedir.
Her ne kadar ‘’şeker ilavesiz’’, ‘’şekersiz’’ ibaresi yer alsa da günlük alınan şekerin çoğunun paketli yiyeceklerde gizli olduğunu unutmamakta fayda var!
Farklı İsimleriyle ‘Şeker’
Şekerin birden çok formu ve farklı isimlerinin olduğuna dikkat çekmek istiyorum öncelikle. Bu isim fazlalığı, besin seçiminde oldukça fazla yanılgı oluşturmakta. Yanlış ürün seçmemek ve bilinçli bir tüketici olmak adına bu isimlerden en yaygın olanları sizler ile paylaşmak istiyorum.
İşte farkında olmadan ve yüklü miktarda şeker tüketimini sağlayan bazı şeker ikameleri!
• Meyve suyu konsantresi
• Agave şurubu
• Glikoz şurubu
• Fruktoz şurubu
• Yüksek fruktozlu mısır şurubu
• Maltodekstrin
Porsiyon Küçültmek
Gıda endüstrisi, ne kadar şeker tüketildiğine dair algı bozmak amacı ile porsiyon boyutunu küçültebilmekte.Örnek olarak, küçük paketler ile kaplanmış şekerlemeler, çikolatalar veya boyutu küçültülmüş asitli içecekler birkaç porsiyondan oluşuyor olabilmektedir.
Her bir ürünün içeriğindeki şeker miktarı az görünse dahi küçük olmasına aldanılıp birden çok porsiyon yeniyor veya içiliyor!
Bu tuzaktan kaçınmak için, porsiyon başına denk gelen gram miktarını dikkatlice incelemek son derece önemli ve faydalı.
Aynı zamanda alınan ürünlerin kaç gram olduklarını her alışverişte kontrol etmek bir sonraki alışverişte de bu tuzağa düşülmesini engellemektedir.
Özetleyecek olursam, ürünlerin sadece ambalajlarına odaklanmadan içeriklerini ve besin etiketini doğru okumak; neleri, ne için satın alındığını tam olarak anlayarak ürün seçmek ve bu konuda bilinçlenmek sizleri ilerde oluşabilecek diyabet, obezite, hipertansiyon gibi sağlık sorunlarından koruyup aynı zamanda bütçe kontrolünüze de fayda sağlayacaktır.
Sağlıklı günler dilerim...