Bugün siz değerli okuyucularıma kültür olarak çok uzak olmadığımız bir beslenme modeli olan aralıklı oruç hakkında bilgilerimi aktarmak istiyorum. Aslında Ramazan ayında milyonlarca müslüman ibadetlerini gerçekleştirirken şafaktan gün batımına kadar 1 ay süreyle aralıklı oruç beslenme modelini uygulamakta. Hristiyanlar, Yahudiler, Budistler ve Hindular da geleneksel olarak belirlenen dönemlerde aynı şekilde ibadetlerini bu beslenme modeli ile gerçekleştirmektedir. Aralıklı oruç, genel itibariyle besin alımının zaman olarak kısıtlama ilkesine dayanan bir diyet müdahalesidir. Bu diyeti uygularken kalorisiz sıvıların tüketimine devam etmenizde bir sakınca bulunmamaktadır.
Uzun süre tokluk sağlayan besinlerle desteklenen bu diyette ne yediğinizden çok ne zaman yediğinize odaklanılır.
Aralıklı oruç tutmanın genel sağlık üzerine olumlu etkileri oldukça dikkat çekmektedir. Potansiyel olarak aralıklı orucun kan şekeri kontrolü üzerine olumlu etkilerinin olduğu varsayılmaktadır. Çoğu ulusal diyabet birliğine ve klinik uygulamaya göre diyabetle ilişkili hastalıkların tedavisi ve önlenmesinde aralıklı oruç müdahalelerinin önemi olduğu düşünülmektedir.
Aralıklı oruç tutmanın birden çok biçimi vardır. Genel olarak bu biçimler, düzenli aralıklarla yemek yemeye ara verilme prensibine dayanmaktadır. Aralıklı açlık diyetleri; dönüşümlü açlık, zaman kısıtlı beslenme ve dini oruç gibi birden çok kategoriyi içermektedir. Bu kategorilere hızlıca değinmek istiyorum.
Dönüşümlü Açlık Diyeti
Dönüşümlü açlık diyetleri, 2 kategoriden oluşmaktadır bunlar açlık ve beslenme günleridir. Açlık günlerinde hiçbir şekilde enerji içeriğine sahip besin ve içecek tüketilmemektedir. Diğer günler yani beslenme günlerinde isteğe bağlı besin tüketimi sağlanmaktadır.
Zaman Kısıtlı Beslenme
16/8 Metodu bir diğer adıyla zaman kısıtlı beslenme yeme eylemini 8 saat ile sınırlandırır. Bu yüzden “8 saat diyeti” olarak bilinmektedir. Kalan saat aralığında bir şey yemeden günü tamamlarsınız. Bu modelde günün erken kısmına mı (saat 08:00-14:00) yoksa geç kısmına mı (saat 12:00-20:00) ayarlanması konusunda kabul gören bir görüş birliği yoktur.
5:2 Diyet
Aralıklı oruç tutmanın popüler biçimleri arasında 5:2 diyet modeli vardır. Burada beş gün isteğe bağlı besin tüketimi yaparken haftanın kalan 2 günü ciddi bir enerji kısıtlaması uygulanmaktadır.
Eğer aralıklı oruç yapmaya karar verdiyseniz sizlere tavsiyelerim olacak:
*İlk olarak besin alımının olmadığı saat diliminde muhakkak sıvı alımınıza çok dikkat edin. Sıvı tüketiminizi bitki çaylarıyla destekleyin.
*Besin seçimlerinizi yaparken paketli ve rafine besinlerden uzak durun. Fast food tüketmeyin. Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmeyi mutlaka aralıklı orucunuzun beslenme kısmına entegre edin.
*Yediğiniz yiyeceklerden yeteri kadar alamadığınız vitamin ve mineralleri besin takviyeleriyle beslenmenizi destekleyin.
Sağlıklı günler dilerim...