Ramazan Ayında Beslenme


On bir ayın sultanı Ramazan ayında geleneksel olarak çeşit çeşit yemek yapmak kültürel bir alışkanlığımız. O nedenle Ramazan ayını çok iyi anlamalı, öğünlerimizi ziyafete çevirmek için bir sebep olmadığının farkında olmalıyız. Bugünkü blog yazımda beslenme düzenimizin tamamen değiştiği Ramazan ayında dikkat etmemiz gereken konulara değinmek istiyorum...


Oruç Tutmanın Vücudumuza Etkisi Nasıl?
Vücut uzun süreli açlık durumunda, ihtiyacı olan enerjiyi kas proteinlerini parçalayarak elde eder. Bu durumu minimuma indirmek ve vücuttaki hasarı en azda tutmak adına izlenmesi gereken birkaç adım var. 


Gelin bu adımlara sırasıyla göz atalım
Sahurda besin değeri yüksek ama hafif yiyecekler tüketilmeli, doyurucu ve gün içinde size enerji sağlayabilecek bir öğün olmalı. Bu yüzden sindirimi uzun süren yiyecekler sahurda tercih edilmeli. Bu bağlamda yulaf, fasulye, mercimek, kuru incir ve kuru erik gibi yiyecekler tüketimini öneririm. Bol sıvı tüketmeyi ihmal etmeyerek gün içerisinde hissedeceğiniz susuzluğu azaltabilir ve sindiriminize yardımcı olabilirsiniz. 
İftarınıza yumurta beyazı, baklagiller, düşük yağlı süt ürünleri gibi protein bakımından zengin yiyecekleri dahil etmek kulağa hoş geliyor doğrusu. Tam tahıllı ekmek, esmer pirinç ya da bulgur kompleks karbonhidrat olmakla beraber iyi bir enerji, lif ve mineral kaynağıdır. Aynı zamanda hem iftar hem de sahur öğününüze, bir porsiyon sebze ve bir porsiyon meyve eklenebilir.


Özellikle, taze malzemeler kullanılmaya özen gösterilerek sağlıklı pişmiş besleyici yemekler hazırlanmalı. Ramazan boyunca iftar ve sahurda öğünlerinize dahil ettiğiniz yemekler bütün beş besin grubundan olmalı. Bu sayede çeşitli ve dengeli beslenmeyi sağlayabilirsiniz.


Su tüketimini belirli aralıklarla gerçekleştirin!
Sahurda ya da iftarda birden aşırı su içmek, mide hacminin kapasitesinden hızlı bir şekilde daha fazlasını suyla dolduracağı için çok yorucu olur. Bunun yerine sahura kadar aralıklı su içmeye çalışın. İftarda yemek esnasında birkaç yudum alın ve sonrasında sahura kadar yarım saatte bir 1 bardak su içmekte fayda var. Sodyum bakımından zengin besinleri tüketmek gün içinde özellikle oruç tutarken çok fazla susamanıza sebep olacaktır. Potasyum bakımından zengin yiyecekleri tüketerek vücudunuzda su tutmasını ve susuzluğunuzu bastırmayı kolaylaştırabilirsiniz. Örneğin sahurda muz tüketebilirsiniz. 


İftarda ve sahurda acele etmeyin!
İftarda ve sahurda yemekleri hızlı çiğneyip yutmak metabolizmanın yavaşlamasına ve kilo alımına sebep olur. Bu nedenle yiyecekleri olabildiğince yavaş bir şekilde çiğneyerek her bir lokmadan sonra biraz ara vermelisiniz.


Besleyici ve sağlıklı bir diyetin formülü sanıldığı kadar zor değil. Doğru pişmiş sağlıklı malzemeler içeren dengeli bir beslenme planı, sahurda ve iftarda yediğiniz yemeklerden keyif almanızı sağlayarak sağlıklı ve enerjik bir Ramazan geçirmenizi kolaylaştırır.

Sağlıklı günler dilerim...