Arılardan Bir Mucize: Propolis

Hava sıcaklığının giderek düşmeye başlamasıyla birlikte son zamanlarda yakın çevremizden sıklıkla hastalık haberleri duymaya başladık. Bilhassa bu dönemlerde bağışıklık sistemini güçlü kılmak en gerekli önceliğimiz. Bu yazımda sizlere bağışıklık sistemini koruyucu özelliği yönüyle tarihin en eski şifa kaynakları arasında yer alan bir mucizeden, propolisten bahsetmek istiyorum.


İlk Olarak Propolis Nedir?
Propolis kelimesini ele alacak olursak kökeninin Yunanca olduğunu ve anlamının şehrin savunması demek olduğunu görürüz. Propolis, arıların kovanlarını dış etkenlerden koruma iç güdüsüyle yaptıkları reçinemsi bir maddedir. Bu madde kovan boşluklarının doldurulması, davetsiz misafirlerin mumyalanarak kovan içi girişlerine izin verilmemesi amacıyla yeryüzünün en eski sakinleri olan arılar tarafından üretilmektedir. Arılar bitkilerin bazı kısımlarından, tomurcuklardan reçine toplayarak bunları kendi enzimleri ile sindirir. Daha sonra balmumu ile birleştirerek propolisi oluştururlar. Yöreden yöreye arı mumu, arı yapışkanı, eğer mumu, laden, eğil mumu gibi isimlerle bilinmektedir. Propolisin farklı bölgelerde farklı kimyasal bileşimlere sahip oluşu onun antibakteriyel (Bakteri üremesini engelleyen), antifungal (Mantarların üremesine engelleyen), antiviral (Virüslerin zararlı etkilerini önleyen), antiparaziter (Parazitleri öldüren), antiinflamatuar (Enflamasyonun ilacı) gibi özelliklerini farklılaştırmaz.

Propolisin İçeriğine Bakacak Olursak...
Propolisin içeriği toplandığı bölgeye ve mevsime göre değişkenlik gösterir. Büyük oranda polifenoller olmak üzere, 180’den fazla bileşik propolisin bileşeni olarak tanımlanırken içeriğinde birçok madde günümüzde halen bilinmemektedir. Başlıca polifenolleri, fenolik asit ve esterleri, fenolik aldehidler, ketonlar ile birlikte flavonoidler oluşturmaktadır. Propolisdeki diğer bileşikler aromatik asitler (%5- 10), iz elementler açısından zengin bir kaynak olan polen taneleri, mum (%30-40), reçine ve uçucu yağlardır.

Propolis Tüketmenin Faydaları Nelerdir?
Yapılan araştırmalar propolisin bağışıklık sistemini destekleyici etkisiyle soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıkların iyileşmesine yardımcı olduğunu gösterir. İçeriğinde yer alan bioflavonoidler ise virüslere karşı etkin koruma sağlar. Ağız içi bakteri oluşumunu azaltır, diş etlerinde var olan bazı rahatsızlıkları iyileştirmeye yardımcı olur. Helicobacter pylori gibi mide mukozası olan yerlerde enfeksiyona sebep olan mikroorganizmalar ile mücadele etmenin yanı sıra ülseratif kolit, ülser, mide ve bağırsak kanserleri gibi çeşitli gastrointestinal sistem rahatsızlıklarına karşı koruma sağlayarak bu hastalıkların tedavisine de destek olur.

Propolis Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenlere Değinelim...
-Özellikle güvenilir ortamlarda elde edilmiş güvenilir bir şekilde sulandırılmış propolis kullanmanızı tavsiye ederim.
-Arı ürünlerine karşı alerjisi olan kişiler tüketmemelidir.
-Propolisin içeriğinde yer alan doğal bileşenlerden bazıları kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Bu bağlamda bir şikâyetiniz varsa eğer mutlaka kullanmadan önce hekiminize danışılmalıdır.
- Özellikle astım gibi solunum rahatsızlığı olanların, emziren anne ve gebelerin hekimlerine kullanmadan mutlaka danışmalarını öneririm.
-Güvenilir dozu miktarınca tüketilmesi, yüksek miktarda tüketiminden kaçınılmasını öneririm.

Sağlıklı günler dilerim.