Sınav Döneminde Beslenme


Değerli okuyucularım bugün yaşımız ne olursa olsun ister ilköğretimde ister lise döneminde hatta üniversite, yüksek lisans, doktora gibi akademik kariyerlerimizde bile olan sınav dönemleri için beslenme önerilerinde bulunmak istiyorum. 

Başarılı bir sınav performansı için beslenmemiz oldukça önemlidir. Stresin en üst seviyelerde olduğu bu zorlu dönemde birçok öğrenci öğün atlamaktadır. Özellikle bu dönemde yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığının devam ettirilmesi çok önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı ile yoğun stres, mide bulantısı, baş dönmesi gibi olumsuzlukların önüne geçmek mümkündür. Dakikaların dahi çok iyi değerlendirilmesi gerektiği bu günlerde pratik olduğu için paketli gıdalara yönelimin arttığı gözlemlenmiştir. Unutulmamalıdır ki paketli gıdaların birçoğu basit karbonhidrat içeriği yönüyle zengindir. Yapılan çalışmalar basit karbonhidrat tüketiminin, kompleks karbonhidrat tüketen kişilere kıyasla uykuya eğilimlerinin daha fazla olduğu saptanmıştır. Günlerimizi daha zinde geçirebilmek adına kompleks karbonhidratlar ve proteinlerden zengin zengin besinler günlük beslenmemize eklenmelidir.

Bilişsel Performansın En Üst Seviyede Olması İçin...
Bilişsel fonksiyon için B12, Demir, D vitamini seviyeleri mutlaka kontrol edilmeli eğer bir eksiklik var ise mutlaka takviye edilmelidir. Yine bu zorlu süreçte balık yenmeyen günlerde doğru EPA/DHA oranına sahip bir Omega-3 takviyesi kullanımı çok kıymetlidir. 

Peki Sınav Gününe Sadece 1 Gün Kala Nasıl Beslenmeliyiz?
Bu süreçte en önemlisi normal davranış tarzının mümkün olduğunca dışına çıkılmadan sınav öncesi daha önce tüketilmemiş besinler denenmemelidir. Gaz problemi oluşturacak lahana, pırasa, kereviz, bezelye; kurubaklagil, bulgur pilavı, kısır, mercimek köftesi gibi besinlerden uzak durulmalıdır. Olabildiğince renkli salatalara yer vererek içerisine bol miktarda limon eklemek faydalı olacaktır. Limonun içeriğindeki C vitamini Demirin emilimini kolaylaştırır ve depolamadan mobilizasyonunu sağlamak için bir indirgeyici olarak görev yapmasını sağlar. Gün içerisinde alınacak 25-100 mg C vitamini alımının hem içermeyen Demirin emilimini dört kat artırdığı yapılan çalışmalarca gösterilmiştir.

Sınav Günü Kahvaltısı…
Günlerce hatta haftalarca beklediğiniz, emeklerinizin karşılığını alacağınız o gün geldi. Şimdi sıra başarılı bir sınav performansı için en etkin kahvaltıyı hazırlamada. Bu özel günde midenizi yoracak kızartmalardan, ağır soslardan uzak durarak, mümkün olduğu kadar sade besinleri tercih ederek bir kahvaltı hazırlanması gerektiğini vurgulamak isterim. Öncelikle kaliteli protein kaynağı olan yumurta, tabağımızın olmazsa olmazı... Beyin fonksiyonları için 3-4 tam ceviz, 8-10 badem, 8-10 fındık tüketilmesi çok güzel olur. Toplumumuzda sınav sabahı şeker, çikolata gibi besinlerin tüketimi oldukça yaygın fakat sınava girmeden önce bu besinlerin tüketimi kan şekerinin ani dalgalanmasına neden olacağından dolayı bu besinler yerine taze ya da kurutulmuş bir meyvenin eklenmesini öneririm. Ayrıca meyve grubu yanında tüketilecek 1 su bardağı süt, kan şekerimizin ani dalgalanmasını engeller. Uzun süreli bir enerji kaynağına sahip olmanızı sağlayan ihtiyaca göre 1-2 dilim tam buğday, çavdar ya da çok tahıllı bir ekmek ile kahvaltımızı tamamlayabiliriz.
Son olarak, sınav dönemlerinde öğrencilerin fazla miktarda kafein tüketimi bireyleri anksiyete ve strese sokacak bir etmen olduğunu hatırlatmak isterim. Özellikle bu dönemde stres etmenlerinden uzak durmak, pozitif kalmak başarılı bir sınav dönemi süreç yönetimi için oldukça önemlidir.
 
Tüm öğrencilerimize başarı dolu bir sınav dönemi dilerim.