Eliminasyon Diyeti

Değerli okuyucularım bugün sizlere son zamanlarda adını sıklıkla duyduğumuz, benim de danışanlarıma çokça uyguladığım diyet türlerinden biri olan eliminasyon diyeti hakkında bilgilerimi sizlere aktarmak istiyorum. Eliminasyon diyeti belirli besinlerin geçici olarak diyetten çıkarılması ve ardından tekrar eklenmesi yöntemine dayanan bir beslenme planıdır. Bu diyet, kişilerin yedikleri bazı gıdalara karşı olası alerjik veya intolerans reaksiyonlarını tespit etmek ve sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmak amacıyla kullanılır.

Peki Eliminasyon Diyeti Kimlere Uygulanır?

Eliminasyon diyeti genellikle alerjik reaksiyonlar, irritabl bağırsak sendromu, çölyak hastalığı, inflamatuar bağırsak hastalığı, diğer sindirim sorunlarından şikayetçi olan ve bir türlü ne diyet uygularsa uygulasın kilo veremeyen kişilere uygulanır. Ayrıca bağışıklık sistemini desteklemek, yorgunluk ve kronik ağrıları azaltmak, cilt problemleriyle mücadele etmek ve enerji seviyelerini yükseltmek isteyenler de bu diyeti tercih edebilir.

Zayıflama Diyetinden Farkı Nedir?

Zayıflama diyetinden farklı olarak, eliminasyon diyeti kilo kaybı üzerine odaklanmaz. Bunun yerine, vücuttaki irritasyon ve enflamasyonu azaltmayı, sindirim sistemi sorunlarını düzeltmeyi, bağışıklık sistemini güçlendirmeyi ve sağlıklı bir beslenme düzenine geçişi teşvik etmeyi hedeflemektedir. Hal böyle olunca da eliminasyon diyetini uygularken doğru bir beslenme programı ile kilo vermeniz de çok mümkündür.

Artısıyla Eksisiyle Eliminasyon Diyetini İnceleyim…

Eliminasyon diyetinin birçok yararı bulunmaktadır. Bu diyet sayesinde kişiler hangi gıdalara karşı intoleransları olduğunu öğrenir ve bu besinleri diyetlerinden belirli bir süre çıkararak sindirim sorunlarını hafifletebilirler. Ayrıca diyetin ardından bu besinleri tekrar ekleyerek hangi besinlerin reaksiyonlara neden olduğunu daha net bir şekilde gözlemleyebilir ve hayatları boyunca sağlıklı bir şekilde beslenebilirler. Ancak bu diyet uzun süre uygulandığında vücuda yeterli besin alımını kısıtlayabilir ve bazı besin eksikliklerine neden olabilir. Ayrıca diyetin uygulanma şekli ve süreci kişiden kişiye değişiklik gösterdiği için bu da enerji eksikliği, halsizlik, baş ağrısı gibi sorunlara yol açabilir. Diyette bazı besin grupları diyetten çıkarılacağı için olası oluşabilecek vitamin ve mineral eksikliklerine karşı kişiye özel gıda takviyeleri ile desteklenmesi çok önemlidir. Özellikle süt ve süt ürünleri genellikle diyetten çıkarıldığı için Kalsiyum, Magnezyum ve D vit eksikliğine karşı bu gıda takviyeleri kullanmak gerekebilir. Ayrıca bazı gıdaların sürekli olarak çıkarılması, sosyal hayatta zorluklara ve beslenme alışkanlıklarının olumsuz etkilenmesine neden olabilir.

Sonuç olarak, eliminasyon diyeti bazı sağlık sorunlarından şikayetçi olan ve hangi gıdalara karşı toleransları olduğunu öğrenmek isteyen kişilere yönelik bir beslenme planıdır. Doğru bir şekilde uygulandığında, bireyler sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyebilirler.
Sağlıklı günler dilerim.