Değerli okuyucularım, bugün sizlere anavatanı İtalya olan ve dünyanın dört bir yanında da sevilerek tüketilen bir yiyecekten, pizzadan bahsetmek istiyorum. Yazımın devamında da pizzanın en fit halinin tarifini paylaşacağım. Evet, gündemimiz pizza!
Salamlısı, sosislisi, sebzelisi, deniz mahsullüsü, zeytinlisi, domateslisi, biberlisi, çok peynirlisi, mantarlısı, ince hamurlusu, kalın hamurlusu, İtalyan usulü yapılanı, Amerikan usulü yapılanı… Pizza herkesin damak tadına hitap eden ender yiyeceklerden biridir.
Pizza Besin Değerlerine Bakacak Olursak...
Ortalama bir dilim peynirli pizza yaklaşık 272 kalori, 12.7 gram protein, 1.8 gram lif ve 9.8 gram yağ içermektedir. Bir porsiyon pizza gün içinde kullandığınız toplam enerjinin yaklaşık % 27'sini karşılamaktadır. İçeriğinde yaklaşık olarak 810 mg tuz bulunmaktadır. Bu miktar günlük tüketilmesi önerilen tuz miktarının yaklaşık %34’üdür. Fazla miktarda tuz tüketimi kan basıncında artışa neden olabilmekte, mide kanseri, kalp hastalığı ve erken ölüm riskini artırabilmektedir. 268.000'den fazla katılımcıyı içeren bir incelemede: Günde ortalama tuz alımı 3 gram olanların, günde 1 gram ortalama tuz alımına sahip olanlara göre %68'e kadar daha yüksek mide kanseri riski taşıdığını göstermektedir.
Öğrenciler ve Meşgul Aileler İçin Popüler Tercih: Pizza…
İstisnaları olsa da genel olarak tüketilen fast food pizzalar yüksek miktarda işlenmiş olmakta; yapay koruyucular, şeker ve sağlıksız yağlar içermektedir. Bunlara ek olarak fast food pizzalarda genelde taze içeriklerin yanında monosodyum glutamat, yapay renklendiriciler ve yüksek fruktozlu mısır şurubu gibi sağlığı olumsuz etkileyebilen etmenler barındırmaktadır. Monosodyum glutamat bir bakıma nörotoksindir yani sinir hücrelerine zarar vermektedir. Bu yüzden merkezi sinir sistemini tahribata uğratarak Alzheimer, Parkinson ve Epilepsi gibi hastalıklara davetiye sunmaktadır.
Küçük Bir Not: Gluten İçeriğine Dikkat!
Bildiğiniz üzere tahıl ürünleri, gluten içeriğinden dolayı bazı kişilerde hassasiyete neden olabilmektedir. Çölyak hastalığı glutene karşı hassasiyetten dolayı oluşan bir bağırsak emilim düzensizliğidir. Glutensiz bir diyet çölyak hastalığının tedavisi için gereklidir. Eğer glutene kaşı bir hassasiyete sahipseniz mutlaka tüketeceğiniz pizza glutensiz olmalıdır.
Peki sözlerimi bitirirken ben bunları size neden anlattım merak ediyor musunuz? Sevilerek tüketilen bu yiyeceğin kendine özel bir günü var! Amerika’da doğan 9 Şubat Dünya Pizza Günü, çoğu ülkede kutlanmakta. 9 Şubat yaklaşıyorken şimdi vereceğim fit pizza tarifini deneyin ve bu özel günün keyfini siz de çıkarın.
Fit Pizza İçin Gerekli Olan Malzemeler;
Tabanı için:
1 adet kabak
3 yemek kaşığı yulaf
1 adet yumurta
6-7 dal maydanoz
6-7 dal dereotu
1 adet kapya biber
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Üzeri için:
1 adet domates
Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı: Tabanı için kabakları rendeleyelim, biberleri ince ince kıyalım, maydanoz ve dereotunu doğrayalım karıştıralım. Yumurtayı içerisine kıralım ve yulafımızı ekleyelim. Yağlı kâğıt serdiğimiz fırın tepsisine şekil vererek dökelim ve 200 derece ısıttığımız fırına atalım. 20-25 dakika pişirelim ve çıkaralım. Üzerine kaşar peynirimizi ve tereyağını ekleyelim domatesleri ince ince halkalar halinde dilimleyip yerleştirelim. Tekrar fırına atıp peynir eriyene kadar bekleyelim ve işte pizzamız hazır! Düşük kalorili, oldukça kolay hazırlanabilen bu güzel fit pizzayı öğlen ya da akşam öğün olarak tercih edebilirsiniz. Afiyet olsun…