Gut Hastalığı

Değerli okuyucularım, bu yazımda toplumumuzda sıklıkla Osmanlı saray hastalığı olarak ya da zengin hastalığı olarak da bilinen Gut hastalığı hakkında bilgilerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Gut, binlerce yıldır bilinen en yaygın inflamatuar eklem hastalıklarından biridir. Kalıtsal yatkınlığı olan metabolik bir bozukluktur. Pürin metabolizmasındaki bozulmalar sonucu oluşmaktadır. Besinlerin yapısında bulunan pürin vücutta parçalanarak ürik asite dönüşmektedir. Kanda aşırı miktarda bulunan ürik asit, doku aralıklarından sızarak eklem içinde ve çevresindeki yapılarda birikmektedir.

Eklemlerde birikmesi bu bölgelerde iltihaplanmaya neden olurken aynı zamanda günlük hareketlerin kısıtlanmasına ve ağrılara yol açabilmektedir. En çok görülen tablo ürik asidin ayak başparmağı ve diz eklemlerinde birikmesi durumudur. Bazen ürik asit böbreklerde de birikebilir. Bu durum böbrekte taş oluşumu ile sonuçlanabileceği için dikkatli olunmalıdır. Erkeklerde daha yaygın şekilde görülen bu hastalık, kişinin iş ve sosyal yaşamını olumsuz etkilediği aşikardır. Sağlıksız beslenme alışkanlıklarına sahip, aşırı alkol tüketimi, böbrek hastalıkları, obezite, diyabet, kalp, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, genetik yatkınlığı olan bireylerin Gut hastalığına yakalanma riski daha fazladır.

Gut Hastalığı Tanısı Nasıl Konulur?

Birçok farklı nedenlere bağlı olarak kan ürik asit seviyelerinde artış olabilmektedir. Dolayısıyla yalnızca kan parametrelerinin değerlendirilmesi her zaman Gut hastalığı tanısı için yeterli değildir. Hastalıktan etkilendiği düşünülen bir eklemden sıvı alınarak patolojik inceleme için gönderilir. Alınan sıvıda monosodyum ürat kristallerinin varlığına bakılarak tanı koyulur.

Gut Hastalarının Kaçınması Gereken Besinlere Değinmek İstiyorum...

-Şarküteri ürünleri (sucuk, salam, sosis…),
-Meyve suyu ve yüksek fruktozlu mısır şurubu ile tatlandırılmış içecekler,
-Maya,
-Tam yağlı süt ve süt ürünleri,
-Et suyu ve et ilavesi ile yapılmış çorbalar,
-Tam tahıllı ve kepekli ürünler,
-Kaymak, krema, mayonez,
-Sakatatlar (karaciğer, böbrek, dalak, işkembe, dil, beyin, kokoreç…),
-İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar,
-Alkollü içecekler,
-Yağda kızartılmış, kavrulmuş yemekler,
-Hamur işi (börek, pasta, kurabiye, kek),
-Şeker ve şekerli besinler, tatlılar (Bal, reçel, marmelat, pekmez…),
-Hayvansal yağlar (tereyağı, margarin, kuyruk yağ…),
-Havyar, midye, kalamar, ıstakoz, ançuez, sardalya...

Özetle, pürinden zengin besinlerin  ve  beslenme ile alınan yağ oranının fazla  olması serum  ürik  asit  düzeyine  yansımaktadır.  Gut hastalığının
ortaya  çıkmasında  ve ilerlemesinde etken  olan  bu  unsurlara  dik­kat  edildiği  ve diyet  ilkelerine  uyulduğu  taktirde  serum  ürik  asit düzeyinin
düzene  girebileceği unutulmamalıdır.

Sağlıklı günler dilerim...