Kırmızı Pancar  

Değerli okuyucularım bu yazımda sizlere lezzetli ve sağlıklı bir sebze olarak bilinen kırmızı pancar hakkında bilgilerimi aktarmak istiyorum. Sağlık açısından birçok faydası bulunan kırmızı pancar, rengini içerdiği betalain pigmentinden alır. Betalain, antioksidan özelliklere sahip olan bir bileşiktir. Antioksidanlar vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını azaltır ve hastalıklara karşı korur.  

Kırmızı pancarın 100 gramında 44 kalori bulunmaktadır. 1 adet (80 gr) kırmızı pancar 35 kaloridir.
Kırmızı pancarın 100 gramında ortalama;
8.02 gram karbonhidrat, 
1.23 gram protein, 
0.52 gram yağ, 
1.28 gram lif içermektedir. 

Pancar düşük kalorili bir sebzedir ve lif içeriği yüksektir. Bu sayede sindirimi kolaylaştırır, tokluk hissi sağlar ve kilo kontrolüne yardımcı olur. Ayrıca kolesterol seviyesini düşürmeye ve kan şekerinin regülasyonunu da sağlamaya yardımcı olur.  Kırmızı pancar demir, manganez ve folat gibi mineralleri içerir. Demir vücutta oksijen taşıma işleminde önemli bir rol oynar ve kansızlık riskini azaltır. Manganez kemik sağlığını korur ve enerji üretimine yardımcı olur. Folat ise sinir sistemi ve beyin sağlığı için gereklidir.  Bu sebze aynı zamanda nitrat içerir. 
Nitrat, vücutta nitrik okside dönüşerek kan damarlarını genişletir ve kan basıncını düşürür. Bu özelliği ile kırmızı pancar doğal bir vasodilatördür.  Bu sayede kalp hastalığı riskini azaltır, kas dayanıklılığını artırır ve egzersiz performansını iyileştirir.  

Nasıl Tüketelim?
Kırmızı pancarın kullanımı oldukça çeşitlidir. Salatalarda ince dilimlenerek veya rendelenerek kullanılabilir. Ayrıca çorba veya sosların içine doğranabilir. Fırında veya haşlanarak da tüketilebilir.  
Eliminasyon Diyetlerinin Vazgeçilmezi Pancar Kvass…

Peki Pancar Kvass Nedir?
Pancar kvass fermente bir içecektir ve genellikle Rus mutfağında tüketilir. Pancarlar su, maya ve bazen ekşi bir karışımla fermente edilir. Genel olarak ekşi ve hafif tatlı bir tada sahiptir. Pancar kvass sağlığa birçok fayda sağladığı düşünülen bir dizi besin ögesi içerir.

Pancar Kvass Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
1 litrelik kavanoz 
3 orta boy pancar 
2-3 çay kaşığı deniz tuzu ya da kaya tuzu/ himalaya tuzu 
1 küçük kahve fincanı peynir altı suyu ya da yoğurt suyu/ kefir altı suyu 
1-2 adet acı biber (istenirse) 
Yeteri kadar temiz su 

Hazırlanışı: Pancarları iyice yıkayın ve kabuklarını soyun. Dilerseniz küp şeklinde, dilerseniz yarım ay şeklinde ince dilimler halinde doğrayın. Tuzu döverek toz haline getirin. Kavanoza pancarları ve acı biberi de ekleyin. Üzerine tuz ve peynir altı suyunu ekleyin (ya da kefir altı suyu ya da yoğurt suyunu). Kavanozun üzerinde iki parmak boşluk kalacak şekilde su ile doldurun. Streç film ile sıkıca kapatın. Doğrudan güneş ışığı almayan bir yerde mayalanmaya bırakın. Her gün bir iki kez kavanozu sallayarak karıştırın. Hava ya da bulunduğu ortamın sıcaklığına göre 3-6 gün sonra karışımı süzerek yine temiz cam şişe ya da kavanoza aktarın. Bu defa kapağını sıkıca kapatın. İçilmeye hazır pancar kvass mutlaka buzdolabında saklanmalı. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Sağlıklı günler dilerim.