Obezite

Dünya Sağlık Örgütü tarafından obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmaktadır. Araştırmalar 1975 yılından beri obezite sıklığının neredeyse 3 katına çıktığını göstermektedir. 2016 yılında yapılan bir araştırmada 18 yaş üzeri 650 milyon bireyde ve 5 yaş altı 41 milyon çocukta obezite görülmüş ve maalesef obezite; kalp ve damar hastalıkları, diyabet, tansiyon, kanser gibi birçok kronik hastalıkla da yakından ilişkilidir. Yaş, cinsiyet, yetersiz ve kötü uyku, hormonal ve metabolik etmenler, süt çocukluğu dönemindeki beslenme şekli, antibiyotik kullanımı ve mikrobiyota, batı tarzı beslenme alışkanlıkları, stres, fiziksel hareketsizlik, çevresel ve genetik bazı faktörler obezite oluşumunu etkilemektedir.

Peki Obeziteden Korunmak İçin Neler Yapabiliriz?

Öncelikle daha sistemli ve düzenli bir hayat sürmenizi tavsiye ederim sizlere. Uyku ve beslenme düzeninizi bir rutine oturtmalı, stresle baş edebilmenin yollarını bulmalısınız. Bir diğer etmen çoğumuza kolay ve pratik gelen, her an ulaşabildiğimiz, anlık olarak doyuran paketli gıdalar! Rafine şeker, doymuş yağ ve katkı maddesi içeren paketli gıdalar kan şekerini aniden yükseltip düşürmekle birlikte obeziteye de davetiye hazırlamaktadır. Bu noktada sizlere önerim muhakkak etiket okuma alışkanlığı kazanmanız olacak.

Özellikle pandemi süreci ile artan hareketsiz yaşam tarzı da obezite için risk oluşturan kilit noktalardan bir tanesi.

Dünya Sağlık Örgütü haftada en az 150 dk fiziksel aktivite önermektedir. Yani haftada 3 gün 50 dakika veya haftada 5 gün 30 dakika spor yapmak obezite riskini azaltmak adına kulağa çok hoş geliyor. Obezite demişken mikrobiyotanın etkisinden söz etmeden olmaz. Probiyotik ve prebiyotiklerin, sağlıklı bağırsak dengesinin obezite üzerinde olumlu etkileri olduğunu söylemek de çok mümkün.

Obezitenin Önüne Çocukluk çağında geçin!

Yapılan araştırmalar anne sütü ile beslenen çocuklarda obezite görülme sıklığının daha düşük olduğunu, anne sütü verme süresi, tamamlayıcı besinlerin türü, bu besinlerin miktarı ve başlama sürelerinin obezite oluşumunu da etkilediğini göstermektedir. Beslenme alışkanlığı küçük yaşlardan itibaren oluşan bir durum. Bu yüzden küçük yaşlarda tüketilen paketli gıdaların önüne geçmekte, çocuklara televizyon karşısında yemek yedirmemekte, telefon, tablet kullanımlarını azaltarak fiziksel aktivitelerinin artırılmasına yardımcı olmakta fayda var.

Sağlıklı günler dilerim…