Kimi zaman dostlarla günün yorgunluğunu atarken, kimi zaman iş toplantıları yaparken, bazen de yalnızca haz almak için; zamanın ve mekanın değiştiği ama eylemin hep aynı kaldığı bebeklikten yaşamımızın son anına kadar hiç değişmeyen yemek yeme davranışı hakkında bilgilerimi bu yazımda sizlere aktarmak istiyorum.
Bir bebeğin annesiyle kurduğu ilk bağdan, yaşamının son anına kadar geçirdiği tüm süre boyunca en önemli eylemidir. Bebekler yaşamın ilk yılında, süt temelli bir beslenme biçimi sürdürürken zamanla farklı lezzet ve dokuya sahip olan besinlerin oluşturduğu beslenme şekline geçmektedir. Bu geçiş boyunca tekrarlanan davranışlar sırasında çocuk, ailesi ve yaşadığı çevreninkine benzer besinleri seçmeye başlamaktadır. Bu seçimler sağlıklı yaşamın temellerini oluştururken bir takıntı haline dönüşürse içinden çıkılmaz bir hal alır.
Yeme bozuklukları, yeme davranışının kontrolden çıkarak takıntılı bir hal alması durumudur. Günümüzde tek tip güzellik algısı düşüncesinin giderek artmasıyla bu durum bireyler arasında yaygınlaşmıştır.
Çok fazla alt başlığı bulunuyor ama ben bugün en yaygınları olan anoreksiya nervoza, bulimiya nervoza ve tıkınırcasına yeme bozukluğunu anlatmak istiyorum sizlere. Gelin sırasıyla inceleyelim…
Anoreksiya Nervoza Nedir?
Anoreksiya nervoza, anormal derecede düşük vücut ağırlığı ile tanımlanan ve bireyin hayatını tehlikeye atan bir yeme bozukluğudur. Aşırı zayıf olma konusunda fazla takıntıya sahip olan kişilerde görülen anoreksiya nervoza, psikolojik bir hastalıktır. Hastalığa sahip olan kişiler sağlıklı kilolarının oldukça altındadır. Bu hastalığa sahip olan bireyler kendilerinin çok şişman olduğunu düşünerek çok düşük kalorili diyetler uygulamaya başlar. Başlarda iştahlarını kontrol altına alabilirken zamanla iştahları kapanır ve vücut anormal derecede zayıflar. Genellikle ergenlik dönemindeki kızlarda görülür.
Bulimiya Nervoza Nedir?
Birey bu tabloda hafif kilolu ya da normal beden ağırlığındadır. Bireyler zayıf bir beden hayali kurarak yediklerini dışarı atmak, kalori yapıcı etkilerini gidermek için çeşitli yollara başvurur. Anoreksiya nervozadan farklı olarak aşırı yeme atakları ve ardından gelen bunu dengelemek için kusma, aşırı egzersiz, müshil kullanımı gibi davranışların ön planda olduğu bir yeme bozukluğu tablosudur.
Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu Nedir?
Bireyler fiziksel olarak açlık hissetmemelerine rağmen aşırı yemek yiyerek atak geçirirler. Daha sonrasında kendilerinden hoşnut olmazlar ve depresif davranışlarda bulunurlar. Bu hastalığın bulimia nervoza ile en büyük farkı bu hastaların kilo artışını önlemeye yönelik davranışlar göstermemeleridir ve kontrol kaybı görülmesidir.
Peki Tedavi Nasıl Yürütülmelidir?
Yeme bozukluklarının tedavisi bir ekip işidir. Mutlaka hekim, psikolog ve diyetisyen ile birlikte yürütülmelidir. Bireylerin ivedilikle sağlıklı şekilde kilo alımı veya verilmesi sağlanmalıdır.
Sağlıklı günler dilerim...