Omega 3 mü? Omega 6 mı?


Değerli okuyucularım, bugün sizlere annenin gebelik öncesi rutininden itibaren, gebelik boyunca, özellikle gebelik sonrası yaşanan lohusa depresyonu üzerinde pozitif etkisi de bulunan, emzirme ile bebeğin beyin ve göz sağlığı üzerinde inanılmaz etkisi olan, 1 yaş sonrası bebeğin kullanımına başlaması ve ardından bir ömür kullanması gerekli olan bir takviyeden, Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerinden bahsetmek istiyorum.

Antropolojik araştırmalara göre avcı toplayıcı atalarımız Omega- 6 Omega- 3 yağ asitlerini yaklaşık 1/1 oranında tüketiyordu. Ancak son yıllarda tüketim alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte diyetteki Omega-6 yağ asidi tüketiminin Omega-3 kullanım oranına göre çok yüksek seviyelerde olduğu görülmektedir. Ancak dikkat edin zeytinyağı ve balığın maliyetinden ötürü toplum hakiki tereyağı da değil, margarin kullanımına, Omega-6 yağ asidinden zengin ayçiçek yağı kullanımına ağırlık göstermektedir. Omega-6 yağları, kalp sorunlarının yanı sıra beyin rahatsızlıklarına yakalanma riskinin artmasıyla da bağlantısı olan, birçok bitkisel yağda bulunan proenflamatuar yağlardır.

Özellikle Altını Çizmek İstediğim Bir Nokta...
Omega-3 yağ asitlerinden olan eikosapentaenoik asit (EPA) kardiyovasküler sorunların önlenmesinde, dokosaheksaenoik asit (DHA) ise görme fonksiyonlarında, büyüme ve beyin gelişiminde etkili olmaktadır. Doymamış yağ asitlerinden olan Omega-3 yağ asitleri insan vücudunda sentezlenemedikleri için dışardan beslenme yoluyla alınması zorunludur.Bu anlamda haftada 3 gün balık tüketimi (doğru pişirme tekniği) ile önerilmektedir. 

Peki Hangi Formu?
Piyasada yaygın olarak iki formda Omega 3 mevcuttur. Trigliserit formu ve Etil Ester formu. Trigliserit formunun emilim yönünden standart olarak kullanılan dozlarda 2 kata kadar avantajlı olduğu bilimsel makalelerde gösterilmiştir.
Bu yüzden kullanacağınız Omega 3 ün Trigliserit formunda olmasını tercih edin. 

Dünya Sağlık Örgütü minimum 0.5 gr balık yağı kullanımını öneriyor. Son çalışmlarda 1000 mg ve üzeri alımlarda belirgin olumlu etki gözlemlenirken daha az kullanımlarda etki düşük oluyor. Bazı rahatsızlıklarınız ya da risk durumunuz var ise besin desteklerinin kullanımını bilimsel olarak araştırmış mümkünse fitoterapi eğitimi almış bir hekime danışarak 2-3 grama kadar Omega 3 kullanımınızı artırabilirsiniz.

EFSA (Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi) ve AHA (Amerikan Kalp Cemiyeti) gibi sağlık otoritelerinin günlük EPA/DHA alım önerileri erişkinler için günde 3/2 oranı ve katlarıdır. Omega-3 seçimi yaparken bu yönünü de mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

Son olarak, popüler olan gıda takviyelerinin kullanımına gösterdiğiniz özeni yaşamın her anında önemli olan Omega-3 desteğinde de göstermeniz dileğiyle...

Sağlıklı günler dilerim.