Kilolarımdan kurtulup, olabildiğince zayıf olduğumda çok daha güzel olacağım…
Çocukluk dönemlerinden beri kilolarıyla mücadele etmiş insanların diyetisyene gelirken kafalarına koydukları en belirgin hedeftir bu.
Peki kilo verirken sağlıklı, mutlu ve zinde hissedebilecek miyim?
Belki de içten içe herkes tarafından sevilmek ve beğenilmek için zayıf ya da sıfır beden olma arzusuyla ilerlediğim bu yolda, gerçekten sosyal ortamlarda saygın birisi haline gelebilecek miyim?
Kas kütlemi korumak ve artırmak bu sayede güçlü ve sağlıklı bir bedene sahip olmak adına fiziksel aktiviteyi yaşamıma düzenli entegre edebilecek miyim?
Evet bu hayati önem taşıyan sorular maalesef ikinci plana atılan çok önemli noktalardır.
Aslında beden imajımız, zayıflığımız ya da yağ oranımızla ilgili değil algımızın genişliğiyle alakalıdır.
Sadece kilo odaklı ilerlediğimiz çoğu diyette, sosyallikten uzaklaştığımızı, kısa bir süre sonra önyargı ve korku ile süreci yarıda bıraktığımızı; bebeklikten itibaren öğrendiğimiz açlık ve tokluk sinyallerini de bir süre sonra kaybettiğimizi gözlemliyoruz.
Örneğin, bir iş kutlaması veya arkadaş davetinde, sevgilinizin size evlilik teklif edeceği yemekte ya da çocuğunuzun ilk yaş gününde orada ne yerim düşüncesi bir kez bile kafanızda oluştuysa bu sizin için sağlıklı beslenme değil takıntılı bir beslenme yaklaşımı haline gelmiştir.
Bedeninize bakış açınızı, benlik saygınızı iyileştirecek olan sadece kilo vermek değil size iyi hissettirecek besinleri de sağlıklı yaşam rutininiz haline getirmek ve psikolojik olarak da güçlenmenizi sağlamaktır.
Şekeri ve tatlıyı azaltıp, yerine hep yeşillik ve meyve yemeliyim, öğünlerde sürekli yenen makarna ve pilav yerine artık nerdeyse pilav makarna yiyemem, kocaman her öğün bi salata yemem şart, yulaf yemek zorundayım, tuzsuz beslenmeyelim, asla ekmek yiyemem, akşam yemeği yememem lazım, avokado, mango olmadan diyet yapamam, sularıma sirke, tarçın, limon katmam şart, diyete başlayacağım bugün en azından ne var ne yok yiyeyim düşünceleri sağlıklı beslenme adına kafanızda oluşturduğunuz kalıplarsa, spor yapmak sadece bir eziyetse, kişinin bütünde SAĞLIKLI BİR BİREY olma düşünce kavramında bir takım sıkıntılar vardır.
Beslenme uzmanı olarak bize düşen görev kişiye özel beslenme esas alınarak, hazırladığımız diyet sistemini danışanın kendi hayatına entegre etmesine ve bizimle yolunu ayırdıktan sonra da sürdürülebilir beslenme bilincine ulaşmasına yardımcı olmaktır.
Tartıda gördüğümüz sayı değil; besin tercihlerimiz, stres durumumuz, uyku kalitemiz, başlangıca göre kan değerlerimizde meydana gelen iyileşmeler, ruh halimiz ve bedenimizden ne kadar memnun olduğumuz bu yolda bize asıl başarıyı gösteren parametrelerdir.
Yani aslında beslenme uzmanınız sadece size kilo verdirecek kişi değil, yaşam kalitenizi artırıp kendinizle barışmanızı sağlayacak; vücudunuz ve ruhsal sağlığınız için faydalı besinleri yaşam rutininiz haline gelmesine yardımcı olacak yol arkadaşınızdır.
Kısaca özetlemek gerekirse; sağlıklı beslenin, egzersiz yapın, stresin ölçüsünü ayarlayın, temiz ve sağlıklı su tüketin, uzun ve kaliteli yaşayın.
Sağlıklı günler dilerim.