Soğan

Değerli okuyucularım bu yazımda sizlerle çoğu yemeğin vazgeçilmezi, özellikle son zamanlarda artan fiyatıyla cep yakan, mucize bitkiler arasında sayılacak soğan hakkında bilgilerimi aktarmak istiyorum. Dünyanın hemen hemen her mutfağında yaygın olarak tüketilen soğan ayrıca Türk mutfağının da önemli bir sembolüdür.
Soğan; hemen hemen yer yemeğe konan, salataların baş tacı olan, et yemeklerine ayrı bir lezzet katan, dolmalarda, hamur işleri yanında veya tek başına tüketilmeyi seven, bir de kurufasülye pilav yanında tadına doyum olmayan enfes bir besindir. Çok fazla çeşidi mevcut olmasının yanı sıra, günlük olarak tükettiğimiz en yaygın çeşitleri kırmızı, sarı ve beyaz soğandır.

Besin Değerinden Bahsetmek İstiyorum Biraz da…

100 gram soğan yaklaşık 40 kalori olup,
Yaklaşık 7.9 g karbonhidrat,
Yaklaşık 1.2 g protein,
Yaklaşık 0.2 g yağ,
Yaklaşık 1.2 g lif içermektedir.

Gelin Bir de Yüzyıllardır Şifa Niyetine Kürleri Yapılan Soğanın Faydalarına Değinelim…

-İçeriğindeki kersetinin, sülfoksit ve allisin sayesinde doğal antibiyotik görevi görür. Yapılan çalışmalar, kersetinin Hepatit C ve Dengue virüsü tip 2 ve influenza-A virüsüne karşı da etkili olduğunu göstermektedir.
-LDL kolestrol düzeyini koruma yeteneği ile özellikle kırmızı soğanın kardiyovasküler hastalık riskini azalttığı yapılan çalışmalarda bildirilmiştir aynı zamanda soğanın kan basıncını düzenleyici ve kan pıhtılaşmasını önleyici etkileri de bilinmektedir.
-Bağırsakta bulunan iyi bakteri (probiyotik) sayısını artırıp bağışıklık fonksiyonunun iyileşmesine prebiyotik sınıfına girip destek de olmaktadır.
-Soğandaki fitokimyasallar, vücudumuzda C vitaminin daha iyi kullanılmasına yardımcı olmaktadır.
-Tırnağın, cildin ve saçın önemli bileşeni olan kükürt kaynağıdır. Kükürt; cilt, kemik, diş, saç ve kasların yanı sıra bağ dokularının sağlığında da önemli rol oynayan önemli bir mineraldir. 
-Soğanın tüm çeşitlerinin içeriğinde bulunan B9 vitamini yani folik asit depresyonun etkilerini azaltmakta da etkilidir. B grubu vitaminleri genel olarak metabolizmanın düzenlenmesi, alyuvarların üretilmesi ve sinir sistemi için önemlidir.
-İçerdiği krom sayesinde insülinin etkisini artırarak ve glikozu kandan hücrelere taşıyarak vücudun normal kan şekeri seviyelerini korumasını sağlamaktadır.

O zaman soğan hakkında bunca güzel şey anlattıktan sonra güzel de bir tarif verelim. Biliyorum kokusu can yakıyor ama faydalarını duyduktan sonra buna kesinlikle değer!

Soğanlı Omlet 
2 yumurta 
1 yemek kaşığı zeytinyağ 
1 çay kaşığı pul biber
Yarım çay kaşığı tuz 
1 mini baş kuru soğan 

Yapılışı: 1 yemek kaşığı zeytinyağını tavaya koyun. 15 saniye sonra ince ince doğranmış soğanı üzerine ekleyin, hafif soğanlar yumuşayınca, pul biber tuz ve yumurta karışımını üzerine ekleyin. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

Tüm yazımı da şöyle bir toparlayacak olursam, düşük kaloriye sahip olmasının yanı sıra vitamin, mineral ve lif açısından zengin; şifa deposu bir kök sebze olan soğanı sofralarınızdan eksik etmeyin derim. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle…

Sağlıklı günler dilerim.