Değerli okuyucularım bugün sizlere tarihçesi binlerce yıl öncesine dayanan tuz hakkında bilgilerimi paylaşmak istiyorum. Antik çağlardan beri tuz hem yemek malzemesi hem de çeşitli ritüel ve dini törenlerde malzeme olarak kullanılmaktadır. Tuzun tarihçesi M.Ö. 605 yılına kadar dayanmakta ve bu tarih Çinliler tarafından tuz üretimi için tekniklerin keşfedildiği dönem olarak da bilinmektedir. Antik Çin'de tuz özellikle sıradan bir gıda maddesi olmasının yanı sıra orta büyüklükte bir hükümetin ekonomik temelini oluşturan bir maddeydi. Tuz, Çin kültüründe güç, statü ve zenginlik sembolü olarak kabul edilmiştir. Tuz tarih boyunca sadece bir lezzet katkısı olarak kullanılmamış, kadim Mısır uygarlığında mumyalama sürecinde kullanılan önemli bir bileşen de olmuştur. Ortaçağ Avrupa'sında da halk tuzun koruyucu bir özelliği olduğunu keşfetmiş ve etleri tuzlayarak saklama yöntemini geliştirmiştir.
Günümüzde En Çok Kullanılan Tuz Türleri
Sofra Tuzu: En yaygın tuz çeşidi olan sofra tuzu, doğal olarak oluşan sodyum klorür bileşeni içerir. Sofra tuzu işlenmiş tuz olup genellikle iyonlaştırma ya da buharlaştırma yoluyla elde edilip en çok kullanılan tuz çeşitidir ve doğal olarak oluşan sodyum klorür bileşenini içerir.
Deniz Tuzu: Deniz tuzu tatlı su kaynaklarının olduğu bölgelerdeki suyun buharlaştırılması ile elde edilen diğer tuz türlerine göre daha doğal ve mineral açısından zengin bir yapıya sahip tuz çeşitidir.
Himalaya Tuzu: Pakistan'da yer alan Salt Range'de çıkarılan bir tuz çeşitidir. Pembe renkteki bu tuz, mineraller açısından zengin ve özellikle dekore edici bir özelliğe sahip olup eser miktarda eser miktarda iyot içermektedir. Ayrıca yemek ve meyve tuzlama gibi çeşitli kullanım alanları da mevcuttur.
Kaya Tuzu: Yer altındaki tuz damarlarından çıkarılır ve çeşitli boyutlardaki tuz kristalleri şeklinde bulunabilen bu tuz türü genellikle pişirme ve tuzlama işlemlerinde kullanılmaktadır.
Kara Tuz: Kara tuz, bazalt taşlarının volkanik aktivite sonucunda oluşturduğu kayalardan elde edilen bir tuz çeşidi olup genellikle yemeklerde baharat olup genellikle yemeklerde baharat olarak kullanılır.
Tarih boyunca unutulmaz bir öneme sahip olmuş ve farklı kültürlerde çeşitli şekillerde kullanılan tuzun faydalarına değinmek isterim.
İşte Tuzun Faydaları
-Sodyum ve klorür minerali içermesi nedeniyle hücreleri düzenlemeye yardımcı olur ve vücuttaki sıvı dengesini korur.
-Sodyum kas ve sinir fonksiyonları için gereklidir.
-Tuzlu su gargarası boğaz ağrısına iyi gelebilir.
-Günümüzde iyot eksikliği dünya genelinde hala yaygın bir sorundur. İyot, vücut için hayati bir mineraldir ve tiroid bezi tarafından üretilen hormonların sentezlenmesinde önemli bir rol oynar. Metabolizma ve kilo dengesi, çocukluk döneminde zihinsel gelişim, bağışıklık ve üreme sisteminde etkilidir. Tiroid dokusu iyotu T3- T4 hormonları ve troglobulin üretirken kullanır. Troglobulin vücutta tiroid hormonlarını taşıyan moleküldür.
Herhangi bir tiroit hastalığınız varsa hastalığın türüne göre tuzunuzun iyotlu veya iyotsuz çeşitini tercih etmeniz gerekebilir bunun için doktorunuzla iletişim halinde kalmanız çok önemlidir.
İşte Tuzun Zararları
-Aşırı tuz tüketimi tansiyon yükselmesine ve hipertansiyon riskinin artmasına neden olabilir.
-Yüksek tuz alımı böbrek taşları oluşum riskini artırabilir.
-Vücutta sıvı birikimine yol açarak ödem oluşumunu tetikleyebilir.
-Yüksek tuz tüketimi karaciğer yağlanması, kalp rahatsızlıkları ve böbrek hastalıkları gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Sağlıklı Tuz Tüketimi Nasıl Olmalıdır Diye Soracak Olursanız…
-Günde 2.3 gramdan (yaklaşık bir çay kaşığı) fazla tuz tüketmemeye dikkat etmek önemlidir çünkü hazır gıdaların ve işlenmiş yiyeceklerin içerisinde de aynı zamanda tuz bulunmaktadır. Hatta dışarıda yemek tüketiyorsanız onların da içerisinde bulunan tuzu hesaba kattığımızda günlük tuz tüketim miktarınız çok fazla olabilir. Bu noktada hem ödemlerinizden kurtulmak hem de yüksek tansiyon problemi yaşamamak adına tuz yerine yemeklerinizi limon, sarımsak, soğan ve baharatlarla aromalandırarak tuz tüketiminizi azaltabilirsiniz.
Sonuç olarak, tuz vücut için gerekli olan bazı mineralleri içerse de fazla tüketildiğinde sağlık açısından risk oluşturan bir baharattır. Periyodik olarak da sofra tuzu ve doğal mineralli tuzları karışık şekilde kullanmak sağlığınıza çok daha faydalı olacaktır.
Sağlıklı günler dilerim.